Bli med på seminar

Hør fra ledende eksperter innen B2B-salg- og markedsføring. 

Bli inspirert til å ta tak i egen markedsføring.

Møt oss for å lære mer om B2B- og inbound markedsføring.

Norges største undersøkelse om salg og markedsføring i B2B

Hva går inbound marketing egentlig ut på?

Hjem > Blogg > Hvordan bruke video i din inbound marketing-satsing

Hvordan bruke video i din inbound marketing-satsing

Hvordan bruke video i din inbound-satsningVideo er den store stjernen i digital markedsføring for tiden. Men det avhenger av at du gjør det riktig.

Driver du med inbound marketing og jobber etter metodikken er det å benytte video som et nytt format for innholdsproduksjon verdt å teste ut! Bare se her:

  • 75 prosent av næringslivsledere ser jobbrelaterte videoer minst ukentlig.
  • 54 prosent av dem deler det de ser med kolleger.
  • 59 prosent foretrekker video fremfor tekst.
  • Bare ordet «video» i tittelen til en e-post øker åpningsraten med 19 prosent, og klikkraten med hele 65 prosent!
  • 52 prosent av markedsførere regner video som innholdstypen med høyest ROI.

Det er altså ikke så rart at folk med interesse for digital markedsføring snakker mye og varmt om video for tiden. Men ettersom det er litt mer kostbart og krevende å lage video enn annet innhold, som for eksempel et blogginnlegg, krever det en desto skarpere strategisk grunntanke i bunn for å få maksimalt tilbake.

Video er enklere enn antatt

En inbound marketing-strategi er bygget opp på noen ganske urokkelige grunnpilarer: Personas, kjøpstrakt og målbarhet (ROI). Ofte kan det være lett å glemme når man skal kaste seg på den nye trendy bølgen, men video er strengt tatt bare en annen form for innhold, som skal oppfylle de samme kravene som skriftlig innhold. Appellerer videoen til målgruppen? Har den en tydelig plass i kjøpstrakten? Og vil det være mulig å måle resultatene?

Målt opp mot den tradisjonelle reklamevideoen, er faktisk inbound-video en både billigere og tryggere satsing. Skal du sende en Gullfisken-verdig reklamefilm i pausen på Kjendis-Farmen koster det først og fremst masse penger, og for det andre vil det være umulig å måle om det faktisk var den videoen som skapte eventuelle resultater. Reklame har beveget seg videre, og det er gode nyheter for små og mellomstore bedrifter uten enorme budsjetter.

Hva skal videoen inneholde?

Å lage video bare for å lage den er sjelden hensiktsmessig, men det er akkurat det vi ser at skjer litt for ofte. Selv om mediet potensielt gir store resultater, må du jo ha noen tanker om hva disse resultatene skal være, for at de skal kunne oppnås. Video for sosiale medier kan deles inn i en rekke forskjellige kategorier, og hver av dem har sitt eget formål, ofte knyttet til hvor i kjøpstrakten seeren befinner seg.

HubSpot illustrerer her hvilke videokategorier som egner seg best for ulike stadier i en kjøpsprosess:

HubSpot: Video marketing funnel

Her er noen gode eksempler på video som ikke koster for mye å lage, basert på hvor i kjøpsprosessen videoen er ment å treffe:

  • Tidlig i en kjøpsprosess: En kort video av bedriftens tankeledere som deler noen inspirerende tips.
  • Midt i en kjøpsprosess: Et webinar som forklarer hvordan potensielle kunder kan løse et problem.
  • Slutten av en kjøpsprosess: Uttalelser fra fornøyde kunder som forteller om sine erfaringer.

Husk å spørre deg hvorvidt video i det hele tatt er rett format for det du ønsker å formidle. Videomarkedsføring har sin egen plass i inbound-strategien, akkurat som e-bøker, sjekklister, blogginnlegg og case-studier. Blant de største fordelene med video er at du får sagt mye på kort tid, det har en veldig blikkfang-effekt, og du kan uttrykke ting langt mer visuelt enn i et blogginnlegg. Ofte føles det også mer personlig enn tekst.


Lær mer om videomarkedsføring for B2B i vår komplette guide


 

Tenk smart, ikke stort

I stedet for å starte helt på bar bakke, kan det være smart å begynne med å ta utgangspunkt i innhold dere allerede har fått god respons på. Lag en liten video som komplementerer deres mest populære blogginnlegg, og promoter den på sosiale medier med en lenke til hele innlegget.

Disse korte promovideoene er det vi gjerne kaller en teaser, som ikke er fullverdig innhold i seg selv, men er ment å fange målgruppens oppmerksomhet og lokke dem inn på nettsiden deres. En teaser kan også lede til en lengre video, som vi kaller temavideo. Det er de to hovedkategoriene vi opererer med. En teaser kan være på 20-30 sekunder, mens en temavideo kan være alt fra to til tolv, avhengig av innhold og plattform.

Også når det gjelder budsjett kan man godt ta litt av det som brukes på annen innholdsproduksjon, og heller dedikere det til video. Det gjør at dere slipper å legge til en stor post på budsjettet, noe som mange sikkert vil nøle litt med i begynnelsen. Jeg vil anbefale å bruke 5–25 prosent av markedsbudsjettet på video, og da gjerne starte i den lavere enden av skalaen. Eksperimentering er nøkkelen her, og det er bedre å begynne med å teste i det små enn å satse alt på én stor produksjon. Slik finner dere ut hva som fungerer best, og kan basere videre videostrategi på de nye funnene.

Ikke glem å måle resultatene

Når du har publisert en video er det viktig å vite hvordan den presterer ved å måle resultatene. Her er det mye mer du kan se på enn bare eksakte visninger. Som regel er det viktigere å nå ut til rett person enn å nå ut til mange, så antall visninger er sjelden det viktigste tallet for deg. Du kan dog ta en titt på hvor mange av visningene som er betalte opp mot hvor mange som er organiske for å se hvor trafikken kommer fra, hva som fungerer og ikke.

For å enklest mulig kunne få seerne inn i CRM-systemet ditt, er det smart å bruke teasere til å lokke dem inn på dine egne flater. Legger du ut en lang video direkte på Facebook, gir du bort verdifullt innhold helt gratis. Det er også lettere å få folk til å sette av tid til å se en hel video om ikke hele Facebook-feeden deres står der og lokker med å scrolle videre.

Ellers er det også flere videoplattformer som lar deg måle viktige data. Gratis verktøy som YouTube Analytics kan vise deg hvor folk hopper av videoen din (retention rate). Slik kan du enkelt identifisere hva som fungerer og ikke innenfor selve videoen. Kanskje ser du at på tvers av videoene hopper folk av rundt 50 sekunder inn? Det kan bety at du ikke burde lage videoer som er lengre enn 50 sekunder.

Du kan også måle direkte ROI ved å se på prosentandelen av leads som konverteres til salg, gjennomsnittsverdien av dette salget, og dermed sette en konkret prislapp på et lead. Sammenlign så prisen på videoproduksjonen opp mot hvor mange leads den ga deg, og du vet nøyaktig hvor effektiv den har vært.

I tillegg til disse generelle tipsene, burde du som sagt ha et konkret mål for hver video. Det kan være alt fra å få minst 10 prosent til å følge lenken under videoen, til å øke synligheten på Facebook ved å sees av minst 300 personer i en målgruppe du definerer. Jo mer eksakte mål du har, jo lettere finner du ut om videostrategien din fungerer som planlagt.

New Call-to-action

Kristian Jøsok

Kristian er videoprodusent i Inbound. Han har lang erfaring med å hjelpe B2B-bedrifter med historiefortelling, reklame og video fra eventer, og har tidligere drevet et eget produksjonsselskap.

Se relaterte artikler

6 trender for B2B-markedsføring i 2020

Vil du gjøre flere salg i 2020 er disse strategiene riktig sted å...

8 viktige markedsføringstrender for B2B-bedrifter

Her er våre anbefalinger for hvor det kan være lurt å legge trykket...

6 gode B2B-videoer (og hvorfor de fungerer)

Video er blant de mest effektive verktøyene vi har for digital...